A New York-i Világkereskedelmi Központ története | Érdekes Világ

Világkereskedelmi központok, Világkereskedelmi központ DIFC térkép és szállás Világkereskedelmi központ DIFC területén – Dubaj

Jamaszaki Minoru japán-amerikai építész és segítőtársa, Emory Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a emeletes ikertornyok világkereskedelmi központok World Trade Center 1 és 2. Az épületkomplexum az es években épült és egyszer már kibírt egy terrortámadást Az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete.

A A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá A WTC bizonyos részei a katasztrófa ellenére részben még tovább üzemeltek, ahogy a szomszédos, a Központtal szinte egybeépült World Financial Center is.

A tornyok helyét körülkerítették és a tragédia után közvetlenül elhatározták, hogy új, a korábbinál magasabb tornyot építenek a helyére. Később statikai és egyéb okokból úgy döntöttek, hogy lebontják a megmaradt sérült épületeket is és egy új központot építenek világkereskedelmi központok helyére.

A Freedom Tower Szabadság torony megtervezésére nemzetközi pályázatot írtak ki, alapkövét A nevét később One World Trade Centernek világkereskedelmi központok át.

világkereskedelmi központok

A terület többi részén emlékparkot és egy új, nagyrészt föld alatti közlekedési csomópontot vasúti- metró- és buszpályaudvart alakítanak ki. A tornyok helyét Ground Zero-nak Nulladik szint nevezik, jelenleg egy összefüggő, kb. Az újjáépített 7-es épületet ban adták át, a World Financial Center óta is folyamatosan üzemel. A kikötői hatóság pénztárában elegendő pénz halmozódott fel az as évekre.

A kereskedelmi központot emellett bankok, ingatlanügynökségek és a pénzügyi szektor is támogatta. Egész negyedek sorvadoztak Manhattanban a pénzügyi válság következtében.

Világkereskedelmi központok az ókortól napjainkig a hálózatelmélet tükrében

A projekt ellen legerélyesebben tiltakozók a boltosok és az ott lakók voltak, akikre kényszerű kiköltözés várt. A hatóság felvásárolta a földterületet és kitelepítette az ott lakókat. Az építkezés ban kezdődött meg.

  • Béke lehetőség
  • A New York-i Világkereskedelmi Központ története | Érdekes Világ
  • Világkereskedelmi központ DIFC térkép és szállás Világkereskedelmi központ DIFC területén – Dubaj
  • Története[ szerkesztés ] Manhattan,
  • BAHRAIN WORLD TRADE CENTER - HU - OTIS
  • Он начал с Эристона и Этании, скорее из чувства долга, чем из желания действительно увидеться и поговорить с .
  • Világkereskedelmi Központ – Wikipédia
  • Világkereskedelmi Központ | designaward.hu

Az üvegdoboz stílust képviselő tagolatlan épületegyüttes jellemzői közé sorolható világkereskedelmi központok geometrikus osztatok és vertiksíkok, az üvegfalak és az óriási teherbírású gyámoszlopok.

A felhőkarcoló acélszerkezete tavaszán készült el, az első bérlők ben világkereskedelmi központok be az északi toronyba.

világkereskedelmi központok

Alapterülete 6 hektár volt, a tornyok tövében létesített tér kiterjedése pedig meghaladta a 20 ezer m²-t. New York állam és a világkereskedelmi központok hatóság jelentős kiterjedésű irodahelyet kötött le magának az épületegyüttesben. Az as évek elejére a WTC irodahelységek bérleti díjai a piaci ár alatti szintről egyre magasabbra kúsztak, elérték, majd meghaladták az átlagot.

A kisebb bérlők kénytelenek voltak kiköltözni az épületből, mert nem bírták el a díjemeléseket. A helyüket bankok, tőzsdei ügynökségek, biztosító társaságok, jogi irodák foglalták el.

világkereskedelmi központok

A tornyot körülvevő sétatér a legfrekventáltabb közterületté vált, a WTC kezdte átvenni a Wall Street helyét, mint a legfelkapottabb turistalátványosság Dél-Manhattanben.

Az világkereskedelmi központok múlásával, a külföldi turisták és a New York-i fiatalabb nemzedék szemében a WTC a pénzügyi körzet markáns jelképévé vált. Télen, nyáron látogatók ezrei özönlöttek naponta a WTC-be, hogy később a fedett összekötő hídon átsétáljanak a WFC-be.

Küldjön üzenetet

A sétaút továbbiakban a Winter Garden, azaz a Télikert elegáns, üveg és acél fedte, üzletek és éttermek kísérte kristálypalotáján vitt keresztül, ki egészen a Hudson folyó partjára, ahol takaros parkok várták a nézelődőket. A szokványos körséta egy másik fedett hídon kanyarodott vissza világkereskedelmi központok irányba, és vezetett a Wall Streetbe torkolló keskeny utcák közé.

Utána ismét feltűnt a WTC kettős tornya, alant a bevásárlóutcával és éttermekkel. A légkondicionált éttermek zsúfolásig tele világkereskedelmi központok és a legkülönbözőbb kulináris élvezetekkel kecsegtettek.

Világkereskedelmi Központ

A két toronyban és a hozzá kapcsolódó épületekben mintegy 50 ezer, különböző nemzetiségű ember dolgozott. Nagy tudású szakértők, üzletemberek és pályakezdők kötöttek naponta ezerféle üzletet.

Látogatóként mintegy ezren fordultak meg naponta a világkereskedelmi központok. World Trade Center technikai adatai A két tornyon kívül a komplexumhoz öt további épület és egy föld alatti bevásárlóközpont tartozott.

A hármas számú épületet a Skidmore, Owings és Merrill tervezte és a Marriott szállodalánc hotelje volt, melyet ben adtak át a Vista Szállodával együtt.

A kilencemeletes WTC Világkereskedelmi központok, a Southeast Plaza Building adott otthont az árutőzsdének a szintén 9 emeletes Northeast Plaza Building pedig szállítmányozási cégek, tőzsdeügynökségek, bankok és ingatlanirodák székhelye volt.

Az összeomló ikertornyok ezeket az épületeket is maguk alá temették. Az ikertorony kettős hasábja méter magas volt. Az égig érő dobozok oldalai 63 méter szélesek voltak.

Megnyílt a Világkereskedelmi Központ utódja

A két, emeletes épületben 95 lift működött. Az alapzat 20 méter mélyen ágyazódott be Manhattan sziklatalapzatába. Az építkezéshez ezer tonna acélt használtak fel és összesen kilométernyi elektromos vezetéket fektettek le, hogy ellássák a toronyház napi 80 ezer kilowattórányi áramigényét.

világkereskedelmi központok

A két tornyon 13 ezer, egyenként 50 cm széles ablakot alakítottak ki. Összesen a külső falak burkolása 19 négyzetméternyi üvegfelületet vett igénybe.

világkereskedelmi központok

Az alapozásnál 1, millió négyzetméternyi földterületet mozgattak meg. New York és New Jersey összekötő helyiérdekű vasútvonalait részben átirányították, metróalagutakat csatlakoztattak be és gyalogos átjárókat építettek ki.

A New York-i Világkereskedelmi Központ története

Yamasaki több mint százféle modellt terjesztett elő, amíg a választás az ikertornyot is magába foglaló változatra esett. Az építész szakított a felhőkarcoló építés korábban bevált elveivel és szabályaival, és merőben szokatlan módon alkalmazta a rendelkezésére álló technológiákat és nyersanyagokat.

világkereskedelmi központok

A 63 méter széles homlokfalak acélelemekből és 9×3 méteres, előre gyártott modulokból összetevődő rácsozatra kúsztak fel, melyek ellenálltak a heves széllökéseknek és a földrengések okozta rezgéseknek, méghozzá úgy, hogy a megterhelést maguk a külső falak terítették világkereskedelmi központok és nyelték el.

A felrobbanó bombától hatan meghaltak, több mint ezren pedig megsebesültek, és az épületben is súlyos károk keletkeztek: a detonáció mintegy 30 méteres rést ütött 4 alagsori szint betonjában.

Keressen szálláshelyeket itt: Világkereskedelmi központ DIFC, Egyesült Arab Emírségek

A terrorcselekményért hat muszlim szélsőségest ítéltek el ben és ban, egyenként év börtönbüntetésre. A bíró szerint a támadás fő célja az északi torony destabilizálása, és a déli toronyba döntése volt, amivel mindkét tornyot megsemmisítették volna. A bombatámadás áldozatainak emlékművet állítottak, egy szökőkút képében. A négy gép közül az első New York-i idő szerint kor, a második kor a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, a harmadik Washingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon világkereskedelmi központok csapódott ezt eredetileg a Fehér Házba vezették volna bele, ám az utolsó pillanatban a gép tett egy közel °-os fordulatot, ezzel a Pentagonba irányítva azt ; a negyedik, amelyet valójában akartak a Pentagonnak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban lezuhant.

A képen látható a World Trade Center két ikertornya, melyek a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak, majd röviddel egymás után összeomlottak.

Noha a WTC-t úgy világkereskedelmi központok, hogy felhőkarcolói kivédjék a viharos erejű légköri mozgások és a külső tényezők okozta jelentős roncsolások — beleértve egy utasszállító repülőgép becsapódása — hatását, a két épület nem tudta feldolgozni és túlélni azt az óriási hőt, amelyet a nekik irányított repülőgépekből kiömlő és lángba boruló tonnányi üzemanyag termelt.