Tech: Ígéretes kutatás: ezüstből lesz a jövő kijelzője? | designaward.hu

Ígéretes jelzőket

Tech hvg.

ígéretes jelzőket

ígéretes jelzőket Amerikai kutatók minden eddiginél vékonyabb átlátszó ezüstfilmet készítettek, amely akár a jövő érintőképernyőinek, rugalmas kijelzőinek az alapja is lehet. A ZDNet számolt be a Michigani Egyetem kutatóinak fejlesztésérőlegy mindössze hét nanométer vastagságú ezüstrétegről, amelyhez egy kis alumíniumot is tettek, hogy ne legyen gond a levegővel való hosszabb érintkezés homályosodás. Egy visszaverődést gátló réteggel pedig elérték, hogy az ezüstréteg 92,4 százalékban átlátszó legyen.

A hatszázaléknyi alumínium nemcsak a levegő hatásával szemben véd, hanem lehetővé tette, hogy az ezüstréteg minden eddiginél vékonyabb lehessen, de közben mind az átlátszósága, mind a vezetőképessége megmaradjon — ezt többhónapos teszttel igazolták.

ígéretes jelzőket

Fotó: University of Michigan A kutatók szerint az ezüstfilm tízszer gyorsabban továbbítja a fényt, mint más fém hullámvezetők, ami jó hatással lehet a számítógép teljesítményére és csökkentheti a felhasznált energiát. Mindezzel jó alapul szolgálhat a reflektív kijelzőkhöz, rugalmas ígéretes jelzőket, érintőpanelekhez.

ígéretes jelzőket

Jelenleg a mobileszközök többségének kijelzőjéhez a viszonylagosan olcsó indium-ón-oxidot használják, viszont az ilyen készülékek számának ugrásszerű növekedésével az ár is nőhet. Ráadásul egyre ritkábbak az indium-források, így könnyen ígéretes jelzőket a szupervékony ezüstfilm megfelelő alternatívává.

Úriemberek - szinkronizált előzetes (18)

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

ígéretes jelzőket

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!

ígéretes jelzőket