Munkák

Cinematique Szemüveg Kollekció

Milaskey Tipton Zakariás

2011. 01. 01.

A Tipton Eyeworks a legújabb 2011-es Cinematique szemüvegkollekciójához 8, 16 és 35mm-es filmszalagokat használ fel. A Kollekció kombinációja a cellulóz-acetát, rozsdamentes acél és film. Ezen anyagok használatával a manufaktúránk egyik fő szellemiségét tükrözzük: A szemüveg készítést, újrahasznosítható anyagokból.

A filmszalagokat a világ minden tájáról gyűjtjük, legtöbb tekercs igen régi. A gyűjtemény legnagyobb része fekete-fehér 16 mm-es film. Témájukban a kommunista korszak hírei, (Szovjetunió, Kelet-németország, Jugoszlávia, stb ...) a Szovjet űrmissziók, természet és művész filmek, tudományos és erotikus filmek. Egy részüket digitalizáltuk és online is megtekinthetők.

A film nyersanyagjainkat mozikból, bolhapiacról, barátoktól és az interneten keresztül szerezzük be. Ezt követően szín, átláthatóság és témájuk szerint csoportosítjuk. Speciális eszközöket használunk hogy a szárhoz méretre és formára vághassuk a filmet. A két rétegű rozsdamentes acél szár „szendvics” szerűen fogja közre a filmet, míg a külső acél, keret szerű kivágása teszi lehetővé hogy a képkockák láthatóak legyenek. A Tipton Eyeworks kifejlesztett egy egyedülálló anyagot is, melyben konfetti méretű filmdarabokat laminált acetát lapok közé. Szabadalmi kérelem benyújtása megtörtént már ez ügyben. A Cégnek több újítás is fűződik a nevéhez: az egyik a keret és a szár találkozásánál lévő fém "hajtóka" lecserélése egy női hajcsathoz hasonló alkatrészre, amit mi sem tudunk jobb szóval illetni, ugyanis a szabadalom sincs még elnevezve.

A Cinematique kollekció a legmagasabb minőségű anyagokból készül, ahol minden egyedi tervezésű, személyre szabott. A szárak skandináv rozsdamentes acélból vannak, a pántok Olaszországból, a laminált műanyag acetát Franciaországból érkezik. Tervezés, gyártás és az összeszerelés Magyarországon történik. Ez az új vonal létrejötte a meglévő Vinylize kollekció mellett született, ahol bakelit lemezek felhasználásával történik a szemüvegek gyártása. Örömmel tölt el bennünket hogy a Tipton Eyeworks létrehozott egy olyan kollekciót, amelyben minden szárban található képkocka olyan egyedi, mint minden egyes kép egy filmben.

Main_damiano_black
Main_damiano_wilder
Main_cinematique_farrah
Main_farrah_cinematique
Main_cinematique_hepburn
Main_damiano_wilder
Main_wilder_black
Main_wilder_grey