Munkák

Papír brossok

Vági Flóra

2011. 01. 01.

Ez az ékszer sorozat elsősorban az alapanyag inspirációjából született. A könyvek struktúráját kihasználva és újragondolva próbáltam olyan ékszereket létrehozni, amelyek a hagyományos brossoktól, mint alapanyag, mint formai mivoltukban eltérnek. A legjobb ’alanynak’ a bross tűnt ehhez az anyaghoz párosítva, mivel előkelő és mégis rendkívüli szabadságot kap a testen, mely ’háttérként’ szolgál.

Az újrahasznosítás és átalakítás jegyében is gondolkozva történt az alapanyagok kiválasztása, mivel a legtöbb általam felhasznált könyv a teljes megsemmisítés sorsára volt ítélve. A sérülékenységet műgyanta es hideg zománc felhasználásával küszöböltem ki, ezzekkel egyszerre erősítve és egyben színükben variálhatóvá téve a felületeket. A zárszerkezetek pedig az rendhagyó formavilággal kontraszban, hagyományos ötvös technikákkal, nemesfémekből készültek. . A papír, szinte elhanyagolható súlyából adódóan, a méreteket tekintve is szabadadon mozoghattam.

Nem csupán gyakorlati, de intellektuális síkon is egy metamorfózis eredménye a kollekció. A tárgyak megjelenésükben túlnyomó részt a természetben fellelhető formákra és színvilágra, azonban mégsem valóságban létező élőlényekre emlékeztetnek. Ezekben az ékszerekben, az általunk közismert hétköznapi tárgy, a könyv s annak eszmei tartalma ölt képet új formával és funkcióval felruházva.

Main_vagiflora_1
Main_vagiflora_2
Main_vagiflora_3
Main_vagiflora_4
Main_vagiflora_5
Main_vagiflora_6
Main_vagiflora_7
Main_vagiflora_8
Main_vagiflora_9
Main_vagiflora_10
Main_vagiflora_11
Main_vagiflora_12