Munkák

Gipsy Collection

F.Kovács Attila , Megyesi Zsuzsa (a + z design)

2010. 09. 01.

A "gipsy" fantázianév,akárcsak az Ikea ps (post scriptum) kollekciójának elnevezése. Olvasatunkban elsősorban annyit jelent, hogy a polgári design ellentéte és valamiféle városi nomád életérzést képvisel. Olyan design tárgyakat jelöl, amiket még nem láttunk. A nagyon is jól ismert, nagyrészben a hagyományos folklórból kiemelt banális tárgyak szokatlan funkcióban és kontextusban jelennek meg, de egy városi ember szivesen berakja például egy loftlakásba.
Az egyszerű tárgyi világ apoteózisa, eltűnő mesterségek ujraélesztése, a szükség szülte kreatív problémamegoldás élvezete, az idő fogalmának újra gondolása, a mobilitás, a flexibilitás hangsúlyozása. A cigányságra jellemző misztikus túlélő ösztön, a leleményesség,és az intuitiv gondolkodás igy kapcsolódik ide. A bútorainknak , lámpáinknak szándékosan nincs leforditható politikai vagy társadalmi üzenete, nem pc és nem is anti- pc....
Ha valamit üzennek akkor az egy fajta vágy az egyszerű dolgokra egy celeb és tv mentes számunkra élhetőbb kevésbé káros környezetre, tárgykulturára, világra... A tárgyak egy részét gyártják ma is és használják csak más funkciókban (pl. a bogrács, vagy a zsírosbödön.) A teknőt viszont a mi tervünk alapján, megváltoztatott arányokkal kimondottan nekünk faragták erdélyi teknőfaragó cigányok, ha ilyen szempontból nézzük, akkor egy fajta szakma újra felhasználásának is lehet tekinteni. Kiinduló pontunk inkább érzelmi, mintsem ökológiai inditatású volt, Keressük választ a világ nagy változásai közben, hogy mi számithatna valódi értéknek a korban, melyben élünk.

Main_3_b_d_n1_copy
Main_bodon-cooler_email
Main_bogracs-s_m_l_email
Main_elle_decoration_tag_copy
Main_gipsy_enterior1_email
Main_givenchy-a_z_copy
Main_puli_summer_trim_e_mail
Main_vision_mag_ii_copy
Main_stand_nappal_copy
Main_gobelin-hocker1_ok_copy
Main_guardian_
Main_gobelining_a_z_