Munkák

Noisy Coat

Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra, Kiss László, Kovács Adél, Sik Eduárd

2010. 10. 01.

A hangruha alapötlete a divat, a médiaművészet és a technológia határainak keresztezéséből jött létre.

A K E P P showroom tervezői olyan interaktív installációt szerettek volna létrehozni a 2010. októberi Design Hétre, mely túlmutat a divat és a ruha megszokott funkcionális fogalomkörén és élő performansz-kísérletként konceptuális szinten értelmezi a ruha, a készítője és a viselője közötti interakciót.

A ruhadarabok különböző részeibe rejtett szenzorok által az öltözet viselőjének mozgása generál különböző hangokat - egy speciálisan erre a célra fejlesztett szoftver segítségével. A K E P P showroom műhelyében megszokott hangok, mint például a varrógép működése, vagy a vasaló gőzölése, az olló csattogása, a papírzörgés, vagy a kapucsengő szólal meg, mégpedig a ruhát mozgató táncos által előre nem tudható, hanem csak sejthető, véletlenszerű módon.

Ezáltal nem csak intelligens szövetet alkalmazó technológiai bravúrról, illetve zenei és táncművészeti komponálásról van szó, hanem egy random, improvizatív folyamatról, a ruhatervező és az informatikus, Sik Eduárd után a médiaművész, Kiss László rakja a végső csavart.

Videó
Main_imige
Main_mukodes