Munkák

FR Hopper betűcsalád

Frank Béla

2010. 08. 10.

Az FR HOPPER betűcsalád a Faberfonts digitális betűöntöde fennállásának eddigi legnagyszabásúbb projektje.

A kezdeti vázlatok egy neutrális, elegáns kapitális betűkészlet formáinak, arányainak keresésével indult több mint egy évvel ezelőtt. Azóta a HOPPER rengeteg változáson esett át és számtalan új elemmel egészült ki az egy éven át tartó tervezési folyamat során.

Az FR HOPPER egy szerif nélküli betűcsalád melynek megjelenése geometrikus formákon alapul, mégis hordoz magában egy csipetnyi személyiséget az alapformákon túl. Felhasználási területe lefedi a hosszabb szövegek szedésétől a címeken, posztereken való használaton keresztül a webes felhasználásig a tipográfiai munkák tömkelegét.

A betűcsalád hét súllyal, tizenkét változatan létezik, egyenként 836 glifával - ami összesen 10 032 választható betűképet jelent. Mindemellett számos, kifinomult tipográfiai megoldásokat lehetővé tevő OpenType tulajdonsággal rendelkezik, úgy mint külön megtervezett kiskapitálisok, ligatúrák, alternatív betűképek, törtek, nyilak, ornamensek és számos más.

Az FR HOPPER az Extended Latin-A and Latin-B karakterkészleteket támogatja, tehát több, mint 100 nyelvet. Döntött változatai a valódi kurzív és a gépies jellegű döntött betűképeket keverik, így egyedi és a verzál változatokkal markáns kontrasztot alkothatnak.

A stílusok mindegyike gondosan kézzel egalizálva.

Main_fr-hopper_atypi_bw-4
Main_fr-hopper_atypi_bw-3
Main_fr-hopper_atypi_bw-2
Main_fr-hopper_atypi_bw-1
Main_fr-hopper_atypi_bw-5
Main_fr-hopper_atypi_bw-6
Main_fr-hopper_atypi_bw-7
Main_fr-hopper_atypi_bw-8
Main_fr-hopper_atypi_bw-9
Main_fr-hopper_atypi_bw-10
Main_fr-hopper_atypi_bw-11