Munkák

Szépségközpont, Hévíz

Zsuffa és Kalmár Építész Műterem (Kalmár László, Zsuffa Zsolt)

2010. 12. 01.

Az új épület Hévíz legforgalmasabb utcájában helyezkedik el. Mivel a telek két utca közé feszül, azok között lehetőség adódott passzázs jellegű átjárás nyitására, ezzel a gesztussal pedig új városi köztér létrehozására. A dupla telekméretre két részre tagolt épület került, melynek szárnyait csak a lépcsőteret is tartalmazó közlekedő köti össze. A lapostetős tömegformálású épület tetőteraszokkal oldott felső szinttel egészül ki. A heterogén architektúrájú környezet építészeti karakterét a Szépségközpont nem veszi át, sokkal inkább a szinte utcaképként viselkedő közeli védett erdősávra reagál a növényzettel befuttatott, élő zöld-falával. A tervezést nehezítette, hogy a telekre - annak előző tulajdonosa - társasház építését kezdte meg, a földszinti pillérekig eljutott épület szerkezeti rendszerét pedig a gazdaságossági szempontokat is előtérbe helyezve kellett újragondolni.

A tervezett homlokzaton az épület funkciójának megjelenítése is fontos szempont volt. Ezt a gondolatot részben az illatszeres üvegcsék hangulatát idéző vitrinek fejezik ki, és a vitrinekben feltáruló belső tér látványa, valamint a halvány árnyalatú üveg homlokzatburkolat. Mind a zöld homlokzat, mind a vitrinek jellegzetessége, hogy a változást és az időt beemelik az épület értelmezésébe. Előbbi a növényzet folyamatos növekedését, évszakok szerinti változását mutatja, utóbbi a belső terek használatát, annak erős kivetülését segíti. Tél, tavasz, nyár, ősz, reggel, este. Így válhat idővel a semleges mérnöki szerkezet az utcaképbe illesztett élő homlokzattá. A műszaki precizitás és a zöld homlokzat kettősségéből fakadó feszültség, mint építészeti eszköz meghatározó karaktert ad a homlokzatoknak.

A kissé előnytelen, hosszúkás telekforma, valamint a belső közlekedőrendszer logikája miatt a főbejárat a passzázs felé nyílik, így mindkét utcáról megközelíthető az épület. Nincsenek kerítések, a kert az utca részévé válik, felerősödik a középület-karakter. Az alsó két szint intenzív kapcsolatban áll a külső térrel. A felső szint a funkció miatt is zártabb, inkább a visszahúzott tetőteraszok felé nyílik meg. Ez a finom tagoltság a zöld homlokzat szerkesztésében is megmutatkozik.

Építész tervező: Kalmár László, Zsuffa Zsolt. Építész munkatárs: Helmle Csaba, Kanyó Mihály, Lázár Zsófia, Nagy Gábor, Papp Glória, Rehus Szilvia, Rose Balázs , épületszerkezeti szakértő: Dobszay Gergely, belsőépítész: Finta Csaba, Balázs Kriszta, kerttervező: Bán Karolin, statika: Szabó István , gépészet: Rádonyi László, Nagylucskay László, elektromos: Szalmási Vilmos, tűzvédelmi szakértő: Böröcz István, látványterv: Vesztergom Ádám, makett: Modelart Kft., kivitelező: Grabarics Kft. (Baki Dezső), fotó: Bujnovszky Tamás.

Main_zena35
Main_zena34
Main_zena30
Main_zena27
Main_zena18
Main_zena02
Main_zena03
Main_00_helyszi__nrajz
Main_04_homi__1
Main_07_la__tva__nyterv