Munkák

A Rácz fürdő rekonstrukciója és bővítése

Dévényi Tamás, Valkai Csaba, Varga Anikó és Kis Péter, Máté Orsolya, Mihály Eszter, Szakmári Donát, Ükös tamás, Vadász Viktor

2010. 10. 01.

Budapesten, Magyarország fővárosában a Duna közelében Világörökségi területen fekszik a 450 éves Rácz fürdő.

A fürdőt körülvevő Tabánt, amely az egyik legsűrűbben beépített, aprótelkes része volt a városnak az 1930-as években szinte teljesen lebontották. Csak a középületek maradtak meg, így a fürdő is. A második világháború és a szocializmus a fürdőben is jelentős pusztítást okozott. Ezek után első ízben most sikerült a fürdő régészeti feltárását, majd teljeskörű rekonstrukcióját elvégezni, melynek során minden épületrész amennyire csak lehetett visszanyerte építéskori állapotát, miközben nem pusztult el az a gazdag épületstruktúra, amely átszövi az évszázadokat. 300 év után újra török köveken járhatunk és 200 év után újra láthatóak a ráépítésektől megszabadított ólom fedésű török kupolák. Helyreállításra kerültek a barokk, klasszicista és eklektikus épületrészek, miközben gótikus és reneszánsz faragványokra leltünk. Mindezeket karakteres kortárs építészet fogja közre és teszi értelmezhetővé.
Minden épületrészt korának építéstechnikájával állítottunk vissza. Így nincs villanyvilágítás és fűtés vagy gépi szellőzés a török fürdőben, és pl. a víznyomás az Ybl-fürdőkben pont annyi lett, amennyit 1865-ben elő tudtak állítani. A teljesen elpusztult épületrészek közül a leghíresebb magyar historikus építész, Ybl Miklós által tervezett Zuhanycsarnokot (1865 és 1870) úgy tudtuk történelemhamisítás nélkül visszaépíteni, hogy működő és használható, 1:1-es makettet készítettünk róla. A hajdani méter vastag falak helyett mindenütt 15 cm vastagságú vasbetonszerkezet épült. A gazdagon formált és korhű eszközökkel rekonstruált belső térhez ily módon sosem látott, frivol formavilágú külső párosult. A többi új épületrész is vasbetonból készült. A meglévő épületrészeket figyelembevéve az egész telket behálóztuk egy azokhoz igazodó, három irányú, 60˚-os koordináta rendszerrel. Ennek raszterpontjaiba vagy oszlopok, vagy oszlop keresztmetszetű járható üvegezésű födémlyukak kerültek. Ezeken keresztül a külső fény és a belső világítás egyaránt lejut a mélyebben fekvő szintekre. A legfelső födém tetőteraszként használható. A végeredmény: egy gazdagon artikulált, működő, félezer éves fürdőkomplexum, ahol 450 éves időutazást kínálunk fel a fürdőzőknek. A régi épületek vakoltak, az újak ugyanolyan színű üveg illetve üvegmozaik burkolatot kaptak.

A Rácz fürdő területe az eredetihez képest négyszeresére bővült, 8000 négyzetméteres lesz. Mellette ugyanekkora területen, 67 szobás, ötcsillagos butikhotel épült, átlag 50 négyzetméteres lakosztályokkal, amelyek a Tabán parkjára, illetve a Királyi Várpalotára néznek. A fürdőt összekapcsoltuk a szállodával.

Alapvetéseink közé tartozott az, hogy csak hosszútávon fenntartható megoldásokat tervezzünk. Környezettudatos gépészeti rendszereket hoztunk létre, melyek a fenti, időnként szokatlan igényeket is ki tudják elégíteni. A gépészeti rendszerek energiatudatosak, pl. a medencék elfolyó vizeinek hője hőszivattyúkat működtet. A nem járható tetők java része passzív zöldtetővel fedett.

Mindezt a környezetbe illeszkedés szem előtt tartásával kellett megtervezni.

Az építési munkák hosszas előkészületek után 2006-ban kezdődtek el és 2010-ben fejeződtek be.

Main_bujnovszky__2_
Main_bujnovszky__15_
Main_bujnovszky__4_
Main_bujnovszky__17_
Main_bujnovszky__6_
Main_bujnovszky__13_
Main_szentivani__11_
Main_szentivani__4_
Main_szentivani__3_
Main_szentivani__13_