Munkák

Kozármisleny városközpont, Szolgáltatóház épülete

Veres Gábor DLA, Medvegy Gabriella DLA, Kis János, Perényi László DLA, Jeszták Ursula, Pallós Balázs, Brandmüller László

2011. 03. 01.

A Szolgáltatóház Kozármisleny központi területén helyezkedik el – a Polgármesteri Hivatallal szemben, mely épület irodánk, a K.L.M.V. Csoport korábbi munkája. Így mondhatjuk, egy születő városközpont kezdeti térfalait határozhattuk meg.

A földszint alaprajzi rendszerét a körüljárható funkcionális egységek jellemzik, épült egy bank, pékség, szoláriumstúdió, fogorvosi rendelő, üzletek. A funkciók elhelyezésével hármas osztatúvá tagolódik, az egységek között szabad átjárással. A nyitott funkciók és a szabadtéri közösségi terek, átmenő terek találkozásánál kialakulnak a felnyíló felületek, melyeknek már homlokzati, formaképző információtartalmúk van; a nyitott udvar, a publikus szabad tér beáramlik a földszinti funkciókba, míg a vonalas találkozásoknál zárva marad – egyben utal a publicitás helyére, mértékére. Az első emeleten lakások változatos alaprajzi rendszerben és értékmeghatározó tájolási tulajdonsággal.

Több, egymástól jól elkülöníthető lépéssel meghatározható a kialakult forma, mely lépések szoros összefüggésben állnak a funkcionális tulajdonságokkal is; kígyózó, tömör test, két szint magas felhasadások, átjárások, két szint magas betolt felületek, szalagszerűség, tetőtéri szintmagas, körbefutó egység, betolt, szintmagas üvegfelületek, kéregszerű tetőréteg.

Main__06
Main__05
Main__szolgh_z_02
Main__szolgh_z_03
Main_dsc04435
Main_dsc04459
Main_dsc04461_02
Main__01
Main__02
Main__03