Munkák

Kockaház, Szeged

Kószó István

2011. 05. 01.

A megbízók egyszerű és egyben különleges házat szerettek volna, ami nem kirívó, mégis kitűnik környezetéből. Az utca felőli első kockába a gépkocsi tároló került. A forgalom zajától távolabb eső következő nagy kockában a lakó terek kaptak helyet, a földszinten a „közösségi” térrel, emeletén az intim zónával, míg a harmadik kockában a nappali található. Az így kialakult tömeg teljes mértékben kitölti a beépíthetőségi kubatúrát. A kockák egyszerű egymás mellé helyezése helyett, azok mozgatásával, egy izgalmas épületet kaptunk melyen az ablakok játéka plusz élményt ad. A szerkezeti kialakítások és építőanyagok úgy lettek meghatározva, hogy az épület alacsony energiafelhasználású legyen. Az épület kelet (az utca ) és észak felé zárt tömeget alkot, míg nyugat és dél felé kinyílik, így engedve be több napfényt a lakótérbe. Egy elegáns, letisztult épület született, ami mentes a mindenféle sallangoktól és maximálisan alkalmas egy család élhető és kiegyensúlyozott otthonának. Vallom, hogy egy egyszerű geometriájú épület, sokkal időállóbb lehet, gondoljunk csak gyerekkorunk építőjátékainak jól bevált kockáira.

Main_h_t
Main_kilenc
Main_nyolc
Main_tizenh_rom
Main_tizenn_gy
Main_kett_
Main_hat
Main_n_gy
Main_h1
Main_h_2