Munkák

Bazaltbor Laposa Pincészet

PLANT – Atelier Peter Kis : Kis Péter, Molnár Bea

2011. 01. 01.

A Laposa-pincészet borai a „Bazaltbor” márkanév alatt az ezredfordulót követően fogalommá váltak a hazai borfogyasztók körében. Az eddig a Badacsony déli oldalában működő családi pincéből a borkészítő tevékenység a hegylábhoz költözött le.

Hagyományos értelemben vett építészeti eszközökkel, egyértelmű – (archi)tektonikus – megfeleltetésekkel nem dolgozhatunk, ugyanakkor el sem utasíthatjuk őket. A borászati épületnek modellszerűnek kell lennie, de ennek nem kizárólagos meghatározója a hierarchikus szervezeti felépítés. A geometria modellben két alapelem – a présház oromzatos, tetővel zárt absztrakciója és a bazaltoszlopok-rétegek hatszög alakú idealizált keresztmetszete kapcsolódik össze. Az alapelemek – mint a felszínre tört bazaltsávok – szabadon haladnak, arra, ahol nincs akadály előttük. A geometriai alapformák (keresztmetszetek) mérete változó, néhol a földből kiemelkednek és a tetőn torzfelületet adnak.

A modell felöltöztetésére, másodlagos ornamentika hozzáadására két helyen volt szükség: a külsővel való érintkezésnél és a hordós érlelő pincejáratában. Az egynemű burkolat előregyártott finombeton kéregpanelekből áll össze, melyekre szőlőindák kissé átalakított mintázata kúszik fel. Néhol a vasbeton modellt könnyűszerkezet és üveghéj, perforált fémlemez váltotja fel.

Fotók Batár Zsolt

Main_laposa_winery_010_1000
Main_laposa_winery_009_1000
Main_laposa_winery_002_1000
Main_laposa_winery_006_1000
Main_laposa_winery_007_1000
Main_laposa_winery_004_1000
Main_laposa_winery_005_1000
Main_laposa_winery_003_1000
Main_d-d_section
Main_f-f_section
Main_facade_copy