Munkák

48-as tér, Pécs

Tamás Anna Mária DLA, Kovács-Andor Krisztián DLA

2011. 03. 16.

A 48-as tér Pécs egy meglévő, azonban az elmúlt évtizedekben rendkívül elhanyagolt köztere volt. A terület rehabilitációja és kortárs újraértelmezése szükségessé vált, amelyre az EKF közterület rehabilitációs projektek keretében került sor.

A tér a város életében fontos, hármas funkcióval rendelkező közterület. Elsősorban jelentős zöldfelület, melynek állapota a korábbi évtizedekben jelentősen leromlott. Ennek elsődleges oka, hogy az ország egyik legforgalmasabb közútja, a 6-os számú főút a park északi határán húzódik. A tervezéskor elsőként az ebből eredő káros hatások kiszűrése volt a célunk. Létrehoztunk egy 1,20 m magas zajvédő támfalat, amelyet a park felől egy zöld domb takar, így jelentősen csökkentek a forgalom felől érkező kellemetlen szmog, zaj és vizuális hatások. A 48-as tér körül helyezkedik a Pécsi Tudományegyetem Jogi és Közgazdaságtudományi Kara, ill. az újonnan ideköltözött rektori hivatal, ezért a terület egyetemi park is egyben. Nem utolsó sorban itt vannak Pécs városának a nemzeti ünnepekhez kötődő emlékművei, ezért a park kegyeleti funkciót is betölt.

A park kompozícióját a funkcióból adódó kettősség alapján alakítottuk ki. A teljes területen igyekeztünk a lehető legtöbb zöldfelületet létrehozni, így lágy, íves sétányokkal tagolt liget jött létre, ahol a „fűre lépni szabad” elve érvényesül. Ebbe az organikus ligetbe feszül bele a maga szigorú és méltóságteljes vonalvezetésével az „Emlékezés tere”, ahol az 56-os, a Millenniumi emlékmű és a Petőfi szobor helyezkedik el. Szintén itt kapott helyet egy jet-es vízjáték, amely egy átlagos hétköznap kellemes és játékos vízfelületként tagolja az amúgy egybefüggő, kővel burkolt teret. Az ünnepek alakalmával a vízjáték egyszerűen elzárható, és ekkor az egész terület rendezvénytérként tud funkcionálni.

Main_12-48aster-016
Main_12-48aster-017
Main_12-48aster-021
Main_p1180747
Main_p1180792
Main_p1180795
Main_p1330187