Munkák

Zarándokház és erdei kápolna, Pannonhalma, Cseider-völgy

Czigány Tamás, Papp Róbert, Cseh András

2010. 08. 01.

A Pannonhalmi Főpátság egykori gőzmosodájához tartozó csendes, fás-ligetes terület ideális lehetőséget nyújt az ide érkező vendégek – zarándokok, családok, ifjúsági csoportok – fogadására és elszállásolására.

A Zarándokház egységei külön épületekben, a helyszín adottságait kihasználva helyezkednek el. A közösségi helyiségek (étkező, az előadóterem és a kiszolgáló helyiségek) a felújított, korábban lakóépületként szolgáló szárnyban és a hozzá csatlakozó új épületben kaptak helyet. A szállásépületek a telek déli részének enyhén emelkedő, ligetes területére kerültek. A négy házból három ifjúsági, egy családi szállás. A szállásépületek befogadó képessége 67 fő.

A Zarándokház részeként épített, a terület erdős-ligetes részébe bújtatott kápolna az elvonulásnak, a csendes szemlélődésnek és az egyéni imádságnak ad teret. Alapterülete 20 m2, magassága 9 m. Vízszintes vörösfenyő fagerendákból épül fel, az egyes elemek keményfa csapokkal kapcsolódnak egymáshoz. A kápolnán nincsen ajtó, nincsen ablak, nincsen benne fűtés és mesterséges világítás. Átfúj rajta a szél, átsüt rajta a nap. Átmeneti tér a természetben. Építése közös tett volt, a vállalkozó, az építésziroda és építészhallgatók kétkezi munkájával.

Main_kapolna_01
Main_kapolna_03
Main_kapolna_04
Main_kapolna_06
Main_kapolna_08
Main_zarandokhaz_10
Main_zarandokhaz_09
Main_zarandokhaz_04
Main_zarandokhaz_08
Main_07_kapolna
Main_01_zarandokhaz_helyszinraj_copy
Main_03_zarandokhaz_kozossegi_m_copy